Ingredienser
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 4 dl mellangrädde
- 1 st vaniljstång
- 1 krm salt
Gör så här
- Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig, tjock och slät. Det ska bildas ett band när man drar vispen över ytan.
- Koka upp grädden i en liten kastrull.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna. Rör ner skal, frön och salt i grädden.
- Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.
- Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.
- Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är så tjock att den täcker baksidan av skeden (85oC). Tar ca 10 minuter. Vattnet får inte koka, bara sjuda.
- Tag upp vaniljstången.
- Tag från värmen och ställ skålen i över kallt (is)vatten tills blandningen kallnat.
- Frys glassen i glassmaskin enligt instruktion.
- Utan glassmaskin: Frys massan övertäckt 3-6 timmar. Vispa glassmassan minst 3-4 gånger under infrysningstiden, 20-30 minuter mellan varje gång. Flytta till kylskåp ca 20 minuter innan servering. Skeda upp glassen i portionsglas eller glasstrutar.