The Best Roast Potatoes Ever Recipe
INGREDIENSER
- 4 tsk salt
- ½ tsk (4g) bikarbonat eller 1 ½ tsk bakpulver
- 2 kg potatis. Vissa källor föredrar mjölig (mer specifikt King Edward) andra fast.
- 5 msk olivolja, ankfett eller “beef fat”
- ½-1 dl färsk rosmarin
- 3 vitlöksklyftor
- Färskmalen svartpeppar, gärna Tellicherry-peppar
- ½-1 dl färsk persilja
INSTRUKTIONER
- Hacka vitlök och finhacka rosmarinblad
- Skär potatisen i stora bitar, c:a 5-7 cm.
- Placera ugnsplåten i mitten av ugnen och förvärm till 200°C i varmluftsugn eller 230 grader i vanlig ugn.
- Koka upp 2L vatten i en stor kastrull.
- Tillsätt salt, bakpulver/bikarbonat och potatis, och rör om.
- Koka upp igen och låt sjuda i c:a 10 min (”until a knife meets little resistance when inserted into a potato chunk”)
- Under koktiden, blanda olja/fett, vitlök och rosmarin i en panna och kör på medelhög värme.
- Rör om hela tiden tills vitlöken blir gyllenbrun (c:a 3 min)
- Sila av oljan och spara både olja och kryddresterna i olika skålar
- När potatisen kokat klart, låt rinna av noggrant och låt dem ligga i den torra och heta kastrullen tills all fukt ångat bort.
- Häll oljan från stekningen över potatisen och krydda med lite mer salt och peppar.
- Skaka kastrullen livligt. Potatisen ska krossas lite så det blir ett tjockt potatismosliknande lager på ytan.
- Sprid ut potatisen på ugnsplåten.
- Låt ligga i ugnen 20 minuter.
- Peta loss de potatisar som fastnat med en stekspade och vänd på dem.
- Fortsätt köra potatisen i ugnen. Vänd och rör om lite då och då. Potatisen är klar när den är mörkbrun och krispig runt om, c:a 30-40 minuter.
- Häll potatisen i en stor serveringsskål. Tillsätt rosmarin/vitlöksblandningen och salt och peppar enligt smak och rör om.