Ingredienser
- 2 burkar kikärtor (400 g st)
- 2 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2 tsk mald spiskummin
- 1 tsk salt
- 2 krm cayennepeppar
- 1/2 dl olivolja
Sötpotatisgratäng
- 2 stora sötpotatis (800g totalt)
- 2 cm färsk ingefära
- 2,5 dl mellangrädde
- 1 klyfta vitlök
- 1,5 tsk salt
- 3 dl riven ost
Tillbehör
Sallad.
Gör så här
Sötpotatisgratäng.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär sötpotatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Desto tunnare desto bättre.
- Varva sötpotatis och ingefära i en ugnssäker form.
- Pressa ner vitlöken i grädden och blanda med salt. Häll blandningen över sötpotatisen.
- Strö över osten och grädda i mitten av ugnen i 25-30 min. Potatisen ska bli klar.
Kikärtsbollar
- Skölj av kikärtorna och låt dom rinna av.
- Mixa kikärtorna med äggen. Tillsätt ströbröd och kryddorna.
- Låt smeten stå och svälla i dryga 5 min.
- Rulla smeten till bollar eller, om du har samma tålamod som mig, biffar. Stek dom i olja. Det tar ca 5 min, de ska ha fin färg.