Ingredienser
- 5 dl mjölk
- 50 gram jäst, för söta degar
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk kardemumma, malen
- 15 dl vetemjöl, -16 dl
- 125 gram smör, rumstempererat
- 1 st ägg, till pensling
- 1 pärlsocker, till garnering
- 1 vaniljstång
Fylllning
- 200 gram smör
- 2,25 dl strösocker
- 3 msk kanel, malen
- Mandelmassa
Gör så här
- Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret.
- Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Eller kalljäs över natten.
- Rör samman fyllningen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman. Dela i två delar.
- Kavla ut varje del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar.
- Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.
- Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.