Kanelbullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst, för söta degar
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 15 dl vetemjöl, -16 dl
  • 125 gram smör, rumstempererat
  • 1 st ägg, till pensling
  • 1 pärlsocker, till garnering
  • 1 vaniljstång

Fylllning

  • 200 gram smör
  • 2,25 dl strösocker
  • 3 msk kanel, malen
  • Mandelmassa

Gör så här

  1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret.
  3. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Eller kalljäs över natten.
  4. Rör samman fyllningen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman. Dela i två delar.
  6. Kavla ut varje del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar.
  7. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.
  8. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.