Ingredienser till 8 bröd
- 420 gr ekologiskt lantvete eller vetemjöl special utan utan tillsatt askorbinsyra
- 10 gr torrjäst
- 40 gr socker
- 10 gr fint havssalt
- 175 ml filmjölk
- 1 ägg
- 1 äggula
- 1 äggvita
- 25 gr rumstempererat smör
- 1 nypa sesam- eller vallmofrön
Gör så här
DEG
Ta fram en stor bunke. Lägg i mjöl, jäst, socker och salt. Tillsätt filmjölk, ägg och äggula. Blanda alltsamans med en matsked eller med händerna i 3-5 minuter tills du fått en slät och fin deg. Tillsätt smöret i bitar och knåda degen i ca 15 minuter tills den blivit mjuk och smidig.
FÖRSTA JÄSNINGEN
Lägg degen i en med olja insmord bunke, täck över med en plastfilm och ställ på en varm plats – exempelvis en avstängd ugn med lampan tänd – tills degens volym fördubblats, ungefär 1 tim 30 min.
BRÖD
När degen är klar lägger du den på en mjölad arbetsyta. Klappa den några gånger så att luften går ur och dela den sedan i 8 bitar. Rulla varje bit på arbetsytan för att forma jämna bullar. (Oroa dig inte om de första bullarna inte blir perfekta, det här är något som kräver lite träning).
ANDRA JÄSNINGEN
Placera bullarna på en bakplåt klädd med lätt mjölat bakplåtspapper. Täck över löst med plastfilm och låt bullarna stå och jäsa på en varm plats i ungefär 1 timme. Du kan se om bröden är färdiga att grädda om du trycker försiktigt på dem med ett finger och avtrycket försvinner mycket långsamt.
GRÄDDNING
Värm ugnen till 190℃. Vispa upp äggvitan med lite vatten. Använd en mjuk pensel och pensla bullarna försiktigt med äggvitan och strö sedan över sesam- eller vallmofrön. Låt dem stå i ugnen i 15-18 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun yta. Låt dem kallna innan du delar dem.
SMAKSÄTTNING
Byt ut filmjölken mot valfri grönsakspuré om du vill smaksätta bröden: tomat, morot, pumpa.