Ingredienser
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 2 dl farinsocker
- 1 ägg
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 2 dl hackad mörk choklad (~70%, gärna av god kvalité)
- 2 dl hackad mjölkchoklad
Vill du göra kakan lite mer amerikansk? Tillsätt 1 dl jordnötssmör.
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn, ca 25 cm i diameter.
- Vispa smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget och blanda lätt.
- Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Tillsätt chokladen.
- Tryck ut degen i stekpannan. Grädda i ugnen i ca 40 minuter. Låt inte kakan stå inne för länge för den fortsätter att gräddas en stund sedan den har tagits ut ur ugnen.
- Låt svalna på galler. Kakan kan serveras varm eller kall. Skär den i skivor och servera den som den är eller med en kula
vaniljglass.