Chocolate chip cookie i gjutjärnspanna

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl hackad mörk choklad (~70%, gärna av god kvalité)
  • 2 dl hackad mjölkchoklad

Vill du göra kakan lite mer amerikansk? Tillsätt 1 dl jordnötssmör.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn, ca 25 cm i diameter.
  2. Vispa smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget och blanda lätt.
  3. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Tillsätt chokladen.
  4. Tryck ut degen i stekpannan. Grädda i ugnen i ca 40 minuter. Låt inte kakan stå inne för länge för den fortsätter att gräddas en stund sedan den har tagits ut ur ugnen.
  5. Låt svalna på galler. Kakan kan serveras varm eller kall. Skär den i skivor och servera den som den är eller med en kula
    vaniljglass.