Bearnaise i sous vide

Ingredienser

Reduktion:

  • 1 dl Vatten
  • 1 dl God röd- eller vitvinsvinäger ( ej balsamico)
  • 1 Schalottenlök
  • Några kvistar dragon ( eller dragon i vinäger / estragon)
  • Några kvista persilja och/eller körvel
  • 5 vitpepparkorn

Sous-vide

  • 5 stora äggulor (6-7 om de är små)
  • 300 g kallt smör
  • Dragon Färsk (eller i vinäger)
  • Persilja och/eller körvel
  • Tabasco eller cayenne peppar

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlöken.
  2. Lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
  3. Koka ihop så det reduceras till lite mindre än hälften och sila av.

I sous vide påsen

  1. Häll i 3/4 dl reduktionen tillsammans med äggulor och smör, i påsen eller glasburk (mixerhuvudet måste gå ner i glasburken)
  2. sousvidea i 65 °C 45 minuter.
  3. Om tillagning skett i påse Häll upp i mixerbehållare som är precis så stor så att stavmixernshuvud går ner. Låt den omixade bearnaisen stå en stund så att den skiktar sig ordentligt.
  4. Mixa försiktigt i början så att smöret går ner i ägg-lecetingrunden och se att en emulsion drar igång öka sen farten när du känner att den går ihop, Gör bara rörelser upp och ner i emulsionen och jobba in smöret i emulsionen som bildas.
  5. Smaka av såsen och tillsätt hackade örter. Smaka av med några stänk Tabasco och salt efter tycker och smak. Tillsätt mer reduktion om mer syra önskas.