Kikärtsbollar med sötpotatisgratäng 

Ingredienser

  • 2 burkar kikärtor (400 g st)
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar 
  • 1/2 dl olivolja 

Sötpotatisgratäng

  • 2 stora sötpotatis (800g totalt)
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl riven ost

Tillbehör

Sallad. 

Gör så här

Sötpotatisgratäng. 

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Skala och skär sötpotatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Desto tunnare desto bättre. 
  3. Varva sötpotatis och ingefära i en ugnssäker form. 
  4. Pressa ner vitlöken i grädden och blanda med salt. Häll blandningen över sötpotatisen. 
  5. Strö över osten och grädda i mitten av ugnen i 25-30 min. Potatisen ska bli klar. 

Kikärtsbollar

  1. Skölj av kikärtorna och låt dom rinna av. 
  2. Mixa kikärtorna med äggen. Tillsätt ströbröd och kryddorna. 
  3. Låt smeten stå och svälla i dryga 5 min. 
  4. Rulla smeten till bollar eller, om du har samma tålamod som mig, biffar. Stek dom i olja. Det tar ca 5 min, de ska ha fin färg.