Rödvinssås

Ingredienser

  • 0,5 st röd lök(ar), grovs skuren
  • 1 st morot, hackad
  • 2 skiva(or) bacon
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 msk mörkt muscovadoråsocker
  • 3 kvist(ar) persilja
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 dl oxbuljong
  • 1 tsk maizena, ev, eller arrowrot utrört i lite vatten

Gör så här

  • Skär grönsaker och bacon grovt och stek i stekpanna eller kastrull tills det fått fin färg. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa en stund till och bli riktigt rostat. Tillsätt sockret som bara får smälta ner och bli lite lätt karamelliserat.
  • Slå på vinet och kryddorna, låt kokan ned till hälften. Slå därefter på vinäger och buljong (flytande, eller tärning + vatten) och koka ihop såsen, ju längre tid desto bättre smak.
  • Sila av såsen, tycker du att den är för tunn kan du reda med lite maizena eller arrowrot utrört i lite vatten. Blanda i så fall mjöl och vatten i ungefär lika stora delar till en klimpfri smet. Tag kastrullen från värmen, visp ordentligt då du tillsätter redningen så att inga klumpar bildas.
  • Låt såsen koka upp så ser du hur tjock den blivit, upprepa proceduren om nödvändigt.

Grundreceptet för 4 portioner kan utökas med något av följande:

  • 2 msk konjak
  • 2 msk madeira och 2 msk ankleverpaté
  • 2 msk madeiravin och en uns hackad svart tryffel
  • Små stekta champinjoner, syltlök och knaperstekt bacon