Serious Eats (SE) potatis

The Best Roast Potatoes Ever Recipe

INGREDIENSER

  • 4 tsk salt
  • ½ tsk (4g) bikarbonat eller 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 kg potatis. Vissa källor föredrar mjölig (mer specifikt King Edward) andra fast.
  • 5 msk olivolja, ankfett eller “beef fat”
  • ½-1 dl färsk rosmarin
  • 3 vitlöksklyftor
  • Färskmalen svartpeppar, gärna Tellicherry-peppar
  • ½-1 dl färsk persilja

INSTRUKTIONER

  1. Hacka vitlök och finhacka rosmarinblad
  2. Skär potatisen i stora bitar, c:a 5-7 cm.
  3. Placera ugnsplåten i mitten av ugnen och förvärm till 200°C i varmluftsugn eller 230 grader i vanlig ugn.
  4. Koka upp 2L vatten i en stor kastrull.
  5. Tillsätt salt, bakpulver/bikarbonat och potatis, och rör om.
  6. Koka upp igen och låt sjuda i c:a 10 min (”until a knife meets little resistance when inserted into a potato chunk”)
  7. Under koktiden, blanda olja/fett, vitlök och rosmarin i en panna och kör på medelhög värme.
  8. Rör om hela tiden tills vitlöken blir gyllenbrun (c:a 3 min)
  9. Sila av oljan och spara både olja och kryddresterna i olika skålar
  10. När potatisen kokat klart, låt rinna av noggrant och låt dem ligga i den torra och heta kastrullen tills all fukt ångat bort.
  11. Häll oljan från stekningen över potatisen och krydda med lite mer salt och peppar.
  12. Skaka kastrullen livligt. Potatisen ska krossas lite så det blir ett tjockt potatismosliknande lager på ytan.
  13. Sprid ut potatisen på ugnsplåten.
  14. Låt ligga i ugnen 20 minuter.
  15. Peta loss de potatisar som fastnat med en stekspade och vänd på dem.
  16. Fortsätt köra potatisen i ugnen. Vänd och rör om lite då och då. Potatisen är klar när den är mörkbrun och krispig runt om, c:a 30-40 minuter.
  17. Häll potatisen i en stor serveringsskål. Tillsätt rosmarin/vitlöksblandningen och salt och peppar enligt smak och rör om.