Ingredienser
4 bitar lax (à ca 150 g)
Marinad
1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
finrivet skal av 1 lime
2 msk färskpressad limesaft
1 msk japansk soja
1 msk skalad, finriven ingefära
1/2 msk flytande honung
Avokadokräm
2 avokador
2 tomater
1 msk wasabi (från tub)
1 msk färskpressad limesaft
salt och svartpeppar
Blomkåls- och gurksallad
1 msk rostade sesamfrön
1 skalad gurka (à 400 g)
1/2 blomkål
3 tsk socker
1 1/2 tsk risvinäger
1 1/2 msk färskpressad limejuice
3/4 tsk salt
1 1/2 krm peppar
Lax
- Sätt ugnen på 175°C.
- Marinad: Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och blanda med laxen.
- Avokadokräm: Dela och krama ur kärnorna på tomaterna, skär dem i tärningar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Gaffelmosa avokadoköttet och blanda det med wasabi, limesaft och tomattärningarna. Smaksätt med salt och peppar.
- Sätt in laxen mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills innertemperaturen är 56°C. Ös gärna med marinaden några gånger under tiden.
Blomkålssallad
- Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna.
- Skala gurka och ansa blomkålen. Hyvla gurka och blomkål tunt med osthyvel eller mandolin.
- Rör ihop socker, risvinäger, färskpressad limejuice, salt och peppar. Blanda med det hyvlade. Strö över sesamfröna.