Asiatisk lax med avokadokräm och blomkåls- och gurksallad

Ingredienser

4 bitar lax (à ca 150 g)

Marinad

1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)

finrivet skal av 1 lime

2 msk färskpressad limesaft

1 msk japansk soja

1 msk skalad, finriven ingefära

1/2 msk flytande honung

Avokadokräm

2 avokador

2 tomater

1 msk wasabi (från tub)

1 msk färskpressad limesaft

salt och svartpeppar

Blomkåls- och gurksallad

1 msk rostade sesamfrön

1 skalad gurka (à 400 g)

1/2 blomkål

3 tsk socker

1 1/2 tsk risvinäger

1 1/2 msk färskpressad limejuice

3/4 tsk salt

1 1/2 krm peppar

Lax

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Marinad: Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en liten ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och blanda med laxen.
  3. Avokadokräm: Dela och krama ur kärnorna på tomaterna, skär dem i tärningar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. Gaffelmosa avokadoköttet och blanda det med wasabi, limesaft och tomattärningarna. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Sätt in laxen mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills innertemperaturen är 56°C. Ös gärna med marinaden några gånger under tiden.

Blomkålssallad

  1. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna.
  2. Skala gurka och ansa blomkålen. Hyvla gurka och blomkål tunt med osthyvel eller mandolin.
  3. Rör ihop socker, risvinäger, färskpressad limejuice, salt och peppar. Blanda med det hyvlade. Strö över sesamfröna.