Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
- 125 g mörk choklad 70%
- 1,5 dl vispgrädde
- 1/2 st vaniljstång
- 2 st äggulor
- 5 st äggvitor
- 1/2 tsk citronsaft
- 2 msk socker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj formarna noggrant med smör och socker. Strö runt hela formen.
- Hacka chokladen och lägg i en bunke, koka upp grädden och slå det över chokladen, rör tills chokladen har smält och allt är välblandat.
- Dela vaniljstång, skrapa ur fröna och lägg i chokladen, tillsätt äggulorna och blanda väl.
- Vispa äggvitor med en liten skvätt citronsaft och lite av sockret på medelhög hastighet med handvisp, till ett löst skum.
- Höj hastigheten till max och vispa i lite av sockret i taget tills du får ett styvt maräng.
- Vänd försiktigt i äggvitan med chokladkrämen med en slickepott, fördela smeten i formarna, fyll ända upp och stryk rakt med en kniv.
- Baka sedan på 175 grader i ca 10-11 min tills sufflén har höjts, öppna ej ugnen innan det är dags att ta ut.
Servera suffléerna varma, gärna med lite vaniljglass.